Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
Siyasal Bilgiler Fakültesi
İşletme Bölümü

Öğrenciler için Oryantasyon

Öğrenci oryantasyon programına Fakültemiz bölümlerinin birinci sınıflarına kayıt olan öğrencilerimiz fakülte düzeyinde online olarak katılmıştır. Dekan Prof. Dr. Hüseyin ERKUL’un konuşma yaptığı oryantasyon programında öğrencilerimize Üniversitemiz ve Fakültemiz, bölüm öğretim elemanları ve idari personel, üniversitemizin imkânları, kütüphane, sosyal tesisler tanıtılmıştır. Oryantasyon programı soru cevap bölümüyle tamamlanmıştır.

Fakültemiz dekanı Prof. Dr. Hüseyin Erkul’un yapmış olduğu konuşma metni aşağıda paylaşılmıştır:

1.GİRİŞ

ÇOMÜ – SBF’li olmaya hak kazanmış öğrencilerimiz, hepiniz zor bir sınavı kazanarak elde ettiğiniz başarıdan dolayı tebrik ederim. Tabii bu başarınızda ailelerinizin de katkısı oldukça yüksektir.

Ekonomik, kültürel ve teknolojik alanda sınırların ortadan kalktığı çağımızda “bilgi” en önemli meta haline gelmiş, bilgiyi maddeleştirebilen ülkeler gelişmiştir.

Günümüzde dünya ülkeleri “enerji” başta olmak üzere bir yandan iç ve dış güvenlik, sağlık, çevre, demokrasi ve insan hakları gibi küresel ve bölgesel sorunlarla mücadele ederken bir yandan da bölgesel düzeyde ortaya çıkan sorunlara çözümler aramaktadırlar.

Yerel düzeyde ise sorunların başında “eğitim sorunları” gelmektedir. Çünkü ülkenin rekabet edebilirlik düzeyini belirleyen “eğitilmiş nitelikli insan gücü” “eğitim sistemi” içerisinde geliştirilmekte ve toplum bu sistemle biçimlendirilmektedir.

Toplumu oluşturan fertler; eğitim kurumlarında hem manevi değerlere sahip hem zihinsel, bedensel ve ruh sağlığı bakımından gelişmiş hem de yurt ve dünya sorunlarına duyarlı, aklını kullanabilen bireyler olarak yetiştirilmektedir.

Üniversiteler; bilimsel araştırmalar yapılan, mesleki beceriler kazandırılan, bilimsel bilgi ve toplumsal sorunlara çözümler üretilen yükseköğretim kurumlarıdır.

Çanakkale; tarihiyle, doğasıyla, kültürüyle ve kentsel yaşam kalitesiyle marka bir kenttir.

ÇOMÜ 18 fakültesiyle 1 Lisansüstü eğitim enstitüsüyle, 3 yüksek okulu ile 13 meslek yüksek okuluyla 43 araştırma merkeziyle, kütüphanesiyle, bilişim alt yapısıyla, tesisleriyle yaklaşık 50 bin öğrencisiyle 1931, akademik 749 idari personeliyle “Eğitimde ve Bilimde Dünya Üniversitesi” dir. Çanakkale Boğazına bakan kampüsüyle “Araştırma Üniversitesi” hedefli bir yüksek öğretim kurumudur. Rektörümüz Prof. Dr. Sedat MURAT’ın “çalışkan ve üretken olmak” yaklaşımıyla kurumsallaşmış bir Üniversitedir.

Dünya kafalı, Türkiye yürekli Fakülte” olan ÇOMÜ – SBF 2021 eğitim-öğretim yılı itibariyle, Türkiye’deki aktif 7 SBF’den biridir. Sosyal Bilimler alanında marka olan Fakültemizde 1977 yeni kayıtla birlikte toplam 1977 öğrenci, 37 öğretim elemanı, 11 idari personel; Lisans düzeyinde 4 Bölüm (SBKY, İktisat, İşletme ve Uluslararası İlişkiler); Lisansüstü düzeyde SBKY’de YL ve Dr, İktisatta YL, İşletmede Uluslararası İşletmecilik (YL ve Dr), Yönetim ve Organizasyon Anabilim dalında (YL – Dr) akademik çalışmalar yürütülmektedir. Fakültemizde 21 derslik, 1 bilgisayar Laboratuvarı, 1 konferans salonu, 1 toplantı salonu, 2 lisansüstü dersliği mevcuttur. Covid – 19 nedeniyle lisans dersleri 2021 – 2022 eğitim – öğretim yılı Güz yarıyılında haftalık programa göre online (uzaktan), lisansüstü dersler yüz yüze yapılacaktır. 2021-2022 Eğitim-öğretim yılı Güz yarıyılı %40 online %60 yüz yüze şekilde yapılacaktır.

2. EĞİTİM YÖNERGEMİZ

Üniversiteli olmak bir ayrıcalıktır. Üniversiteli olmak bir yaşam biçimidir. “Amaçları olan genç olmak

Fakülte Lisans eğitimi sonunda ulaşılacak hedeflerin ve temel amacın şimdiden ortaya konması gerekir. “Dört yıl sonra kendimizi nerede görmek istiyoruz?”

Lisansüstü eğitim, meslek, özel sektör ve yurt dışı için donanımımız neler olmalıdır? Her şeyden önce kurulu gücümüzle ilgili bir durum tespiti yapıp, olması gerekeni planlayarak işe başlamalıyız.

“Ertelemek vazgeçmek demektir”. Handikaplarımız nelerdir? Aşırı uyku, TV – cep tlf ile sigara – alkol – uyuşturucu, bağımlılığı yani aslında başarımızı engelleyebilecek tek engel kendimiz.

Derslerde “etkin dinleyici – katılımcı” olmak. Derslere önceden hazırlanmak, konuyla ilgili araştırma yapmak, ders sunumu sırasında not almak ve notlardan bilgi birikimi oluşturmak hem akademik bilgi hem de kurulu güç açısından çok önemlidir. “Bilmek” ne kadar bilmek? Kendine yetecek kadar, başkasına anlatacak kadar, yazacak kadar öğrenmektir.

Akademik yaşamın iki altın bileziği; birincisi araştırma yöntem ve teknikleri, ikincisi en az bir yabancı dil öğrenmek. Araştırma yöntem ve tekniklerini öğrenmek için çokça araştırma ödevi hazırlamak (raporlaştırmak) ve bunu bilimsel ortamlarda sunmak gerekir. Ayrıca, mezun konuma gelen öğrencilerin bir sunum dosyasında bu araştırmalarının bulunması temel referanstır.

Yabancı dil öğrenmek için önce ben nasıl öğrenebiliyorum? Sorusunun cevabını vermek gerekir. Kişilerin öğrenme biçimleri birbirlerinden farklıdır. Daha sonra ihtiyaç kavramını ortaya koymak gerekir. “Sabır, sözlük, sözcük” önemli bir sıralamadır. Derslerde öğrenmenin temeli, konunun mantığını yakalamak, neden – sonuç ilişkisi kurabilmek ve analitik ve kavramsal düşünebilmektir.

 Üniversiteli olmak çantalı olmaktır. Bu çantada kalem, defter, sözlük (İngilizce), Anayasa, okunacak en, az bir kitap bulunmalıdır.

Eğitim sadece derste ve derslikte gerçekleşmez. Boş zamanları çeşitli aktivitelerle değerlendirmek, kütüphanenin müdavimi olmak, bilimsel faaliyetlere katılmak, üyesi olunacak mesleği tanımak, normlarına uygun kıyafet, jargon ve davranışlarını öğrenmek, aidiyet duygularının gelişmesinde önemli rol oynayacaktır.

Öğrencilik bir görev, derslere katılım esastır. Bilgi ilgi oranında gerçekleşir. Dolayısıyla amaçları olan genç olmak başarılı olmaktır. “Aklını kullanan insanların başarıları, diğerlerinin hep bir mazeretleri vardır”. Fakültemizde dört yılınızın sonunda başarıyı yakalayıp Devletimize, Milletimize ve ailenize hayırlı, ahlaklı, işinde profesyonel ve bilimsel düşünebilen gençler olunuz.

ÇOMÜ’lü olmak; Çalışkan, Olgun, Medeni ve Üretken olmak demektir.

3.SON SÖZ OLARAK

Üniversitemizde ve Fakültemizde Türkiye’nin yakın gelecekteki yöneticilerini, ekonomistlerini ve diplomatlarını yetiştirmek için biz fiziksel mekânlar ve deneyimli – alanında bilgi birikimli öğretim elemanları ve uzmanlaşmış idari personeliyle göreve hazırız.

Atatürk’ün dediği gibi “Yetişecek çocuklarımıza ve gençlerimize, görecekleri tahsilin hududu ne olursa olsun, en evvel, her şeyden evvel Türkiye’nin tahsilin hududu ne olursa olsan, en evvel, her şeyden evvel Türkiye’nin istikbaline, kendi benliğine, milli ananelerine düşman olan bütün unsurlarla mücadele etmek Lüzumu öğretilmelidir”.

Ailelerinizin yetiştirip bizlere emanet ettikleri siz gençleri hem hayata, hem Lisansüstü eğitime hem de mesleğe en iyi şekilde hazırlayacağız.

Sizlerde hazırsanız biz siz gençleri bilimsel düşünebilen, araştırıcı, sorgulayıcı, aklını kullanabilen, donanımlı, girişimci ve farkındalık düzeyi yüksek bireyler olarak yetiştireceğiz.

Dünyanın en sorunlu üç merkezinin (Ortadoğu, Kafkasya, Balkanlar) tam ortasında yer alan ve her gün yaşanan stratejik sorunlar ve terör olaylarının çözümünde bölgesel güç ve aktör olan Türkiye’de sizin gibi bilinçli ve duyarlı gençlerin yetiştirilmesinin önemi her geçen gün artmaktadır.

Çevremizde olup bitenlere uyanık ve farkındalık düzeyi yüksek olan genç olmak için; Çanakkale, ÇOMÜ – SBF’deki öğreniminizde disiplinli çalışmak, en az bir yabancı dil öğrenmek, bilgiyi kendimlemek ve yönetmek zorundayız.

Sosyal mesafe, maske ve temizlik kurallarına uymak koşuluyla başta hizmet yaklaşımlı Fakülte yönetimimiz ve Bölüm başkanlıklarımız, engelsiz iletişimli hocalarımız ve güler yüzlü idari personelimizle sizlere yükseköğretim hizmetini verimli, etkili, nitelikli ve kaliteli sunmak temel ilkemizdir.

Cumhurbaşkanımız Sn. Recep Tayyip Erdoğan’ın dediği gibi; “Biz bu millete efendi olmak için değil, hizmet etmek için varız”.

 

                                                                        Prof. Dr. Hüseyin ERKUL

                                                                           ÇOMÜ – SBF Dekanı

 

İşletme Bölümü Öğrenci Oryantasyonu 2021